Konijnenhok

U bent op zoek naar een mooi en degelijk konijnenhok voor uw konijn voor een aantrekkelijke prijs, kijkt u dan eens naar het assortiment van Chewies XL. Zo hebben wij bijvoorbeeld een konijnenhok in ons assortiment met dubbele verdieping met een houten trap en hooiruif, maar bijvoorbeeld ook met enkele verdieping. Dit konijnenhok is gemaakt van niet-giftig plastic en dus niet gevaarlijk voor uw konijn of ander knaagdier. Allen in verschillende prijsklassen.

Daarnaast hebben wij bijvoorbeeld ook een geïmpregneerd konijnenhok is het assortiment, welke voorzien is van een ren. Dit is een zeer luxe konijnenhok met grote ren en is eenvoudig te reinigen. Dit konijnenhok is direct uit voorraad leverbaar en wordt als bouwpakket geleverd. U kunt uw bestelling voor een konijnenhok heel makkelijk doorgeven via onze webshop. Zodra u uw bestelling van het gewenste konijnenhok heeft doorgegeven zullen wij zo snel mogelijk en netjes afwerken. 

Voor meer informatie over een konijnenhok en de mogelijkheden hier in, kunt u telefonisch contact opnemen via 010-7952947. Of mailen naar info@chewies.nl 

Een konijnenhok moet comfort bieden voor je konijn. Konijnenhokken zijn in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar. Let er bij het kopen van een konijnenhok op dat het goede bescherming biedt tegen alle weersomstandigheden. Buitenverblijven bieden wij aan van classic cottage tot ruime konijnen villa's! Het verschil tussen een konijnenhok en een -kooi is dat de hokken voor buiten zijn en de kooien voor binnen.

 
De konijnenhokken bij Chewies zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen. Zo kunt u kiezen voor een konijnenhok met ren of zonder ren. Daarnaast heeft u ook keuze uit een konijnenhok van hout of een konijnenhok van kunststof. Het maken van de juiste keuze kan lastig zijn. Wij willen u hierbij graag helpen door de verschillende opties op een rijtje te zetten:

Een konijnenhok met ren is een verblijf met een buiten- en een binnengedeelte. In het buitengedeelte (de ren) kan het konijn spelen of gras eten, afhankelijk van de ondergrond van de ren. Het binnengedeelte bestaat uit een open ruimte en een beschermd nachthok. De ren van het konijnenhok kan in het verlengde van het nachthok zitten, maar ook onder het nachthok. Dit is vaak het geval als het konijnenhok 2 verdiepingen heeft. Kortom een ideaal konijnenhok voor buiten.

Als u niet beschikt over een ruime tuin met bijvoorbeeld gras of zand, kunt u beter kiezen voor een konijnenhok zonder ren. Konijnenhokken zonder ren bestaan alleen uit een open binnenverblijf en een nachthok. Om toch uw konijn buiten te laten spelen, kunt u kiezen voor een losse konijnenren.

Echte klassiekers zijn de traditionele houten konijnenhokken. De houten konijnenhokken van Chewies zijn gemaakt met hout van hoogwaardige kwaliteit. Tevens zijn deze hokken verkrijgbaar met of zonder ren..

Heeft u bijvoorbeeld een Vlaamse reus of meerdere konijnen? Kies dan voor een extra groot konijnenhok. In een groot konijnenhok heeft uw konijn meer bewegingsvrijheid. Meestal zijn de grote konijnenhokken voorzien van een buitenren waardoor uw konijn eenvoudig naar buiten kan om te spelen. 

Uw konijn met guur weer naar binnen of gewoon echt als familiedier in huis? Het is mogelijk met de binnenhokken van Chewies. De konijnenhokken voor binnen zijn speciaal gemaakt voor binnenshuis.

Als u uw keuze voor een konijnenverblijf heeft gemaakt, kun u dit eenvoudig online bestellen bij Chewies. En als u (op werkdagen) voor 15.00 uur bestelt, dan wordt het hok de volgende dag soms al bezorgd. Al onze konijnenhokken zijn uitsluitend van A-kwaliteit en worden uit eigen voorraad geleverd. Om het compleet te maken, bieden wij daarnaast natuurlijk ook andere benodigdheden aan, zoals bodembedekking, speelgoed en voeding. Heeft u nog een vraag of wilt u persoonlijk advies? Kom dan eens langs in onze showroom of neem contact op met de klantenservice!

 
Een konijnenhok moet aan verschillende eisen voldoen. Belangrijk is dat je konijn genoeg ruimte heeft om lekker rond te kunnen rennen en de aanwezigheid van een nachthok om zich in terug te trekken. 

Voor de aanschaf van een goed konijnenhok dien je ook al goed te weten wat voor ras konijn je gaat aanschaffen om daar het konijnenhok op te kunnen aanpassen. Als leidraad kan je rekenen met 1m2 per konijn. Let er wel op dat dit echt het minimum is en geldt voor de kleinere konijntjes zoals een dwergje of teddy widder. Een konijn heeft echt de behoefte om lekker te kunnen bewegen. Behalve voor zijn gemoedstoestand is dit ook goed voor het fysiek van je konijn.

 

Een konijnenhok voor een dwergkonijn

De meest verkochte konijntjes zijn dwergkonijntjes. Wij raden altijd aan om te kiezen voor twee konijntjes daar het groepsdieren zijn. Een hok voor twee dwergkonijntjes dient minimaal 120cm breed te zijn en het liefst te beschikken over twee verdiepingen. Door te kiezen voor twee verdiepingen worden de konijnen meer geprikkeld te bewegen en kunnen ze ook afstand van elkaar nemen op het moment dat ze even rust willen. Ook maakt twee verdiepingen het konijnenhok een stuk speelser. Kiest u qua ruimte liever voor een enkel konijnenhok zorg en dan voor dat je bijvoorbeeld een losstaande ren hebt waar de konijntjes met enige regelmaat lekker kunnen rondrennen.

Een konijnenhok voor een Franse Hangoor of Vlaamse Reus

Ben je van plan een groter konijnenras aan te schaffen zoals een Franse Hangoor of Vlaamse Reus wees dan ook bewust dat deze konijnenrassen een stuk meer ruimte vragen. Hiervoor dien je dan wel  plek te hebben in je tuin. Vaak worden bij deze konijnenrassen een ruim binnenhok aangeschaft met een aparte grote uitloopren. De kant- en-klare hokken met ren zijn vaak te klein voor deze rassen. Ook kan je bijvoorbeeld een hok plaatsen in combinatie met een konijnennet of je kan de konijnen los in je tuin laten lopen. Ook voor deze grote konijnenrassen geldt uiteraard dat het beter is om ze in tweetallen te huisvesten.

konijnenhok
Prijs-kwaliteit verhouding

Naast de grootte van het konijnenhok is de prijs-kwaliteit verhouding uiteraard ook van belang. Er mogen absoluut geen scherpe delen in het konijnenhok zitten en het hout mag ook absoluut niet behandeld zijn met verf of beits op terpentine basis. Kies ook altijd voor een konijnenhok die beschikt over een kunststof of metalen schuiflade zodat je het hok goed kan onderhouden voor goede hygiene. Daarbij is het belangrijk om het konijnenhok na aanschaf nogmaals te beitsen met een beits op waterbasis voor een extra lange levensduur. Een goed bitumen dak, stevig traliewerk en een solide frame maken dat je veel plezier hebt van het konijnenhok.
 

Knaagstrips

Is je konijn een echte knager dan kan je het konijnenhok altijd nog voorzien van knaagstrips. Je konijn heeft namelijk de natuurlijke behoefte tot knagen. Ook is dit noodzakelijk om zijn tandjes te slijpen. Echter als je zorgt dat er altijd genoeg te knagen is in het hok door bijvoorbeeld diverse speeltjes, takken of grasnesten zal je konijn echt niet snel aan zijn hok gaan zitten. Zorg dus voor ruim voldoende knaagmogelijkheden. Dit houdt je konijn ook nog eens vitaal en gezond. 
De juiste plek voor het plaatsen van een konijnenhok of konijnenren moet met zorg worden uitgekozen. Daar wij in een klimaat leven waar alle weersomstandigheden voorkomen dien je hier van tevoren goed over na te denken.

Plaatsing van het konijnenhok

Een konijn kan prima tegen de kou mits het diertje al vanaf de zomer buiten is. Je konijn past dan automatisch zijn vacht aan op het moment dat het kouder wordt. Wel moet je konijn beschikken over een binnenhok waar hij lekker warm en donker kan wegkruipen met goede bodembedekking. Ook mag een konijnenhok nooit op de tocht staan en moet er voorkomen worden dat het hok inregent. 

Naast kou, wind en regen kan het in ons land ook behoorlijk warm worden. Een konijn is hier erg gevoelig voor. Belangrijk is het daarom ook dat het konijnenhok nooit vol in de zon staat. Ook al is de temperatuur niet tropisch dan kan een hok alsnog extreem opwarmen als de zon er direct op staat. Zorg er dus voor dat het hok in ieder geval gedeeltelijk beschut staat zodat je konijn zelf zijn plek kan uitkiezen.

Plaatsing van een konijnenren

Voor een konijnenren geldt eigenlijk hetzelfde. Ook hier moet je konijn altijd een beschut plekje hebben. Mocht je de ren aan het hok kunnen plaatsen dan is dit natuurlijk makkelijk opgelost. De beschutting kan dan namelijk in het hok gevonden worden. Zet je de ren afzonderlijk van het hok neer zorg dan dat de ren voorzien is van bijvoorbeeld een klein knaagdierhuisje. Hier kan je konijn dan schuilen tegen regen of felle zon.

Behalve dat je moet denken aan de weersomstandigheden dien je bij een ren ook rekening te houden met eventuele roofdieren. Vele konijnenrennen zijn niet voorzien van een dak. Dit betekent dat roofdieren zoals katten, vossen of roofvogels bij je konijn kunnen komen. Wij raden daarom altijd aan om je konijn alleen in een open buitenren te laten lopen onder toezicht. Ben je niet in de gelegenheid toezicht te houden zet je konijn dan terug in het hok.

Uitgraven

Er zijn ook rennen die wel afgedekt zijn aan de bovenkant. In deze rennen kan je konijn ook lekker rondrennen als je niet thuis bent. Het enige waar men hier rekening mee moet houden is het eventuele uitgraven. Dit is echter makkelijk op te lossen door een anti-uitgraafsysteem of door bijvoorbeeld gaas onder de ren in te graven. Bij het laatste geef je je konijn wel alle vrijheid zijn natuurlijke graafbehoefte te kunnen uitvoeren.


Kortom: Plaats een konijnenhok of konijnenren altijd gedeeltelijk beschut zodat je konijn beschermt is tegen de regen, wind en zon en zorg ervoor dat je konijn zich niet kan uitgraven of ten prooi kan vallen aan roofdieren.


 
Het regelmatig schoonmaken van het konijnenhok is zeer belangrijk voor de hygiëne en welzijn van je knaagdier. Zelf vindt je het ook fijn om in een schoon bed te liggen. Voor een knaagdier geldt dit niet anders.

Kies een hok met een schuiflade

De meeste buitenhokken beschikken over een handige, uitneembare schuiflade. Dit vergemakkelijkt uiteraard het schoonmaken. Het beste is om een konijnenhok te kiezen waarvan deze schuiflade van metaal of kunststof is. Je ziet ze namelijk af en toe ook nog van hout maar konijnen urine gaat hier al vrij snel in bijten. Lades van metaal en kunststof zijn makkelijk te reinigen met behulp van de juiste schoonmaakmiddelen. Let er wel altijd goed op dat je na het reinigen de lade nog goed afneemt met water zodat er geen reinigingsmiddel in de lade achter blijft.
Na het reinigen schuif je de lade weer in het hok en kan je deze weer vullen met bodembedekking. Hiervoor heb je verschillende opties zoals stro, beukensnippers of houtvezel. Deze verschillende soorten hebben allemaal weer hun eigen eigenschappen en voor - en nadelen. Echter geldt voor elk soort dat de lade in ieder geval wekelijks bijgehouden moet worden.

knaagdier behoefteHeeft je knaagdier altijd een vaste plek voor zijn behoefte?

 
Als je konijn of knaagdier een vaste plek heeft voor zijn behoefte dan kan je het schoonmaken ook vergemakkelijken door bijvoorbeeld een konijnentoilet in het hok te plaatsen. Deze kan je dan ook vullen met wat bodembedekking en plaatsen op de plek waar je konijn altijd zijn behoefte doet. Gaat hij op het toilet zitten dan kan het hok snel gereinigd worden dmv alleen het toiletje schoon te maken. Uiteraard dient het gehele hok ook schoongemaakt te worden maar dit hoeft dan minder frequent. 

 

Hoe verzorg ik mijn konijn?

Ben je van plan een konijn aan te schaffen lees je dan van tevoren goed in wat er allemaal bij de verzorging komt kijken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een konijn is een populair huisdier bij kinderen en is relatief makkelijk in de verzorging. Echter moet het natuurlijk wel goed gebeuren zodat je konijn het aan niets ontbreekt. Uiteraard is dit noodzakelijk voor het welzijn van je konijn maar ook voor de band en de omgang met je konijn. Om je op weg te helpen hieronder een overzicht van de belangrijkste zaken.
1. De konijnenkooi of het konijnenhok
2. De plaatsing van de kooi en /of hok
3. Het schoonmaken
4. Eten en drinken
5. Speelgoed voor konijnen
6. Het konijnengebit
7. De vachtverzorging
 

Hoe groot moet een konijnenkooi en/of konijnenhok eigenlijk zijn?

Het is belangrijk je van tevoren af te vragen hoeveel tijd je konijn in het verblijf moet doorbrengen. Loopt je konijn vrij rond in huis of in je tuin dan kan je volstaan met een respectievelijk kleiner hok. Brengt je konijn de dag grotendeels in het verblijf door zorg dan voor genoeg ruimte. Een konijn heeft bewegingsvrijheid nodig om lekker rond te kunnen huppelen. Als leidraad kan je aanhouden dat de kooi minimaal 100cm breed moet zijn bij het houden van 1 klein konijntje. Let er dan wel op dat je ook een behoorlijke diepte hebt anders wordt het echt te klein. Naast ruimte om lekker te kunnen huppelen is het ook noodzakelijk een huisje in het verblijf te plaatsen. Hierdoor wordt de ruimte ook beperkt. Naast de breedte en de diepte is het ook belangrijk dat er genoeg hoogte is. Een konijn moet gestrekt op zijn achterpootjes kunnen staan. Het beste zou zijn als je naast een kooi of een hok ook nog een konijnenren kan plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld in een vaste opstelling maar het kan eventueel ook apart. Als je je konijn dan met regelmaat in de ren kan zetten heeft hij de kans even lekker gek te doen.
 

Waar plaats ik de kooi?

 
Het is belangrijk de kooi zo te plaatsen dat er genoeg daglicht is. Een konijn heeft dit nodig om lekker in zijn vacht te kunnen zitten. Houdt er echter wel rekening mee dat de konijnenkooi niet in direct zonlicht komt te staan. Hierdoor kan er namelijk oververhitting ontstaan. Ook tocht moet ten alle tijden voorkomen worden. Konijnen kunnen goed tegen de kou maar van tocht kunnen ze behoorlijk ziek worden. Verder is een rustige plek van belang en genoeg frisse lucht.

Hoe vaak moet een konijnenkooi schoongemaakt worden?

Het is heel belangrijk de konijnenkooi  of het konijnenhok zo schoon mogelijk te houden. Hierdoor voorkom je ziektes en nare geurtjes. Ook komt dit ten goede van het welzijn van je konijn. Wij raden aan de viezigheid er dagelijks uit te halen of in ieder geval minimaal 3 keer per week. Soms kan het heel handig zijn een konijnentoilet te plaatsen. De gehele kooi dient wekelijks schoongemaakt te worden en te worden voorzien van nieuwe bodembedekking. Er zijn verschillende soorten bodembedekkers op de markt. Belangrijk is dat er altijd gekozen wordt voor een bodembedekker met zo min mogelijk stof.
 

Eten en drinken

Een konijn heeft dagelijks vers eten en drinken nodig. Voor het drinken kan het beste een drinkflesje gebruikt worden die je buiten de kooi hangt en waarvan het drinktuitje in de kooi hangt. Een konijn is een knager en zo voorkom je dat ze het flesje kapot knagen. Ververs het drinkwater met regelmaat zodat er geen bacteriën in kunnen ontstaan. Het voer kan het beste gegeven worden in een stenen bakje. Een stenen bakje is zwaar waardoor het niet zo snel omver gegooid wordt als ze een keer langsrennen of gek willen doen. Ook kunnen ze hier niet aan knagen. Naast water en brokjes heeft je konijn ook ruwvoer nodig . Dit kan makkelijk gegeven worden in een hooiruif. Hierdoor voorkom je dat ze alles door het hok slepen. Als beloning of snack kan er ook fruit en/groente gegeven worden. Haal dit wel tijdig wel als het niet opgegeten wordt zodat het geen kans krijgt te rotten of te gaan schimmelen.

Konijnenspeelgoed

Naast een goede leefomgeving met voldoende ruimte voor beweging is het ook heel belangrijk konijnenspeelgoed aan te schaffen. Dit kan in verschillende vormen. Vaak komt het ook neer op knagen. Dit is echter van groot belang voor de gezondheid van je konijn. Door het knagen krijgt je konijn een voldaan gevoel, gaat hij zich minder snel vervelen en heel belangrijk: zijn tanden worden op een natuurlijke manier bijgehouden.

Het konijnengebit
Het is van groot belang en gebit van je konijn goed in de gaten te houden. Ondanks genoeg knaagmogelijkheden kan het zijn dat het gebit niet goed genoeg slijt. Zie jij veranderingen bij je konijn zoals futloosheid, vermagering of andere gedragsveranderingen? Trek dan gelijk aan de bel en ga ermee naar de dierenarts.
 

Vachtverzorging

De vachtverzorging is geheel afhankelijk van wat voor soort konijn je aanschaft. Een langharig konijn heeft relatief meer vachtverzorging nodig dan een kortharig konijn. Kies je konijn dus heel bewust uit en niet alleen op uiterlijk.

 

Chewies konijnenhokken specialist